Cheque voor zwemles aan nieuwkomers


Zwemvereniging VZV heeft afgelopen week een cheque van 3.000 euro gekregen van Telstar Thuis in de Wijk. Dankzij een gift van de JC Ruigrok Stichting kunnen de vereniging en de stichting samen zorgen voor meer maatwerk bij de zwemlessen aan kinderen van statushouders.

Voorzitter Sven van der Vlis van de negentigjarige Velser Zwemvereniging is verheugd met het royale bedrag, dat het mogelijk maakt om aan deze doelgroep in kleinere groepjes zwemles te kunnen geven. ,,Wij weten in onze waterrijke omgeving dat zwemles op jonge leeftijd zeer belangrijk is. Vluchtelingen uit landen als Syrië en Irak zijn daar niet mee opgevoed, ze hebben vaak meer angst voor water. Bovendien beheersen ze de taal nog niet zo goed. Daarom hebben ze meer aandacht nodig.”

Zonder de gift zou dit te kostbaar worden. ,,Dankzij de inzet van veel vrijwilligers, die de zwemlessen verzorgen, kunnen we alle Velsenaren relatief goedkoop zwemles aanbieden”, legt Van der Vlis uit. ,,We moeten echter wel het zwembad huren. Daarom bestaan onze groepen normaliter uit zestien kinderen, dan blijft het betaalbaar. Met dit extra geld kunnen we de groep verkleinen tot maximaal twaalf kinderen.”

Bij VZV halen jaarlijks aan zo’n 150 kinderen van 5 tot 8 jaar hun A-, B- of C-diploma.  Ongeveer 10% daarvan zijn kinderen van vluchtelingen die in Velsen zijn komen wonen. ,,Steeds meer mensen met een andere culturele achtergrond weten ons te vinden. Wij hopen dat dit initiatief nog meer inwoners aanzet om toch vooral zwemles te nemen. En het zou mooi zijn als ze daarna bij ons doorstromen naar de zwemvaardigheid en het waterpolo”

De cheque werd overhandigd door oud-wethouder en vicevoorzitter AnneMieke Korf van Telstar Thuis in de Wijk. ,,De samenwerking met VZV past bij ons initiatief welkom op maat voor nieuwkomers”, legt zij uit. ,,Het totale bedrag van 5.000 euro dat we hiervoor van het Ruigrokfonds hebben ontvangen, zal naast de zwemles ook worden gebruikt voor School’s cool. Dit programma koppelt vrijwillige thuismentoren aan leerlingen die extra steun goed kunnen gebruiken, zoals deze kinderen.”